Energia Rio-golfleiri 5.-7.8.2016

Energia Rio-golfleiri startattiin perjantaina iloisissa tunnelmissa Imatran golfkentällä 11 juniorin ja kolmen ohjaajan voimin. Olympialaiset Riossa alkoivat samana päivänä kuin leiri, joten leirin teemaksi oli valittu Rion olympialaiset. Ensimmäisenä leiriohjelmassa oli kisapassien jako. Leirin aikana junnut kisailivat kahdeksassa eri lajissa keräten pisteitä omalle joukkueelleen. Joukkueita leirillä oli neljä Japani, Iraki, Madagaskar ja Pohjois-Korea.

Ennen ensimmäistä lajia suoritettiin kisoihin valmistavat treenit rangella. Treeneissä junnujen lyöntejä kuvattiin ja näin swingit hiottiin huippukuntoon viikonlopun pelejä varten. Pääpaino treeneissä oli saada hyvä fiilis omaan tekemiseen. Swingien ollessa huipussaan oli aika startata ensimmäinen laji; 9 reiän best ball piste bogey. Pelit päästiin pelaamaan poutasäässä ja jokainen leiriläinen onnistui tekemään kierroksen aikana hienoja suorituksia. Ohjaajat olivat ryhmien mukana kentällä opastamassa ja tsemppaamassa. Kierroksen aikana kiinnitettiin huomiota vain pelinopeuteen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin.

Voit katsoa Rio Energia leirillä pidetyn SpeedGolfin videon alla olevasta linkistä:

Rio Energia leirin SpeedGolf video

Ensimmäisen lajin voittoon pelasi Japani hienolla 30 pisteen tuloksella. Toiseksi kisassa tuli Madagaskar 27 pisteellä. Henkilökohtaisen kisan voiton ensimmäisessä lajissa vei Imatran Golfin Ada Montonen 22 pisteen tuloksella.

Makoisan päivällisen jälkeen oli aika jatkaa kohti toista olympialajia, uintia. Kisapaikkana toimi IG:n rantasauna ja uimastadion Immolanjärven rannalla. Uintikisassa leirin uimamestariksi paljastui Viipurin golfin Leevi, joka kauhoi matkan huimaa vauhtia. Leevi ja hänen joukkueensa palkittiin laatikollisella suolakaloja. Myös leirin ohjaajat kilvoittelivat rantavahdin tittelistä. Parhaiten vedessä räpiköi Imatran Toni Turkkila.

Saunomisen ja uinnin jälkeen joukkueet kokoontuivat askartelemaan joukkueille lippuja ja pohtimaan oman joukkueensa vahvuuksia. Joukkueet nimesivät vahvuuksikseen mm. draivaamisen, yhteispelin ja chippaamisen. Kun joukkueiden liput olivat valmiita, aloitti olympiatuli matkansa kohti leirinuotiota. Matkan aikana soi ”Rio ohoi” laulu ja liput heiluivat. Olympiatulen avulla sytytettiin leirinuotio ja näin kesäleiri julistettiin virallisesti avatuksi. Nuotiopaikka oli Immolan järven rannalla rantasaunan lähellä olevassa laavussa.

Lierinuotiolla paistettiin makkaraa, banaaneja ja tikkupullaa. Monelle tikkupullan valmistaminen oli ensimmäinen kerta. Tikkupullan paistossa maltti oli valttia. Hätäisimmät saivat mustaa pullaa, kun taas hiljalleen paistetut pullat veivät kielen mennessään.

Leirin toinen päivä käynnistyi golfin sääntö- ja etiketti kokeella. Yleisesti voidaan sanoa, että leiriläisten sääntötuntemus on riittävällä tasolla. Golfissa on paljon sääntöjä, mutta kaikki ne on tehty helpottamaan peliä. Välillä voi kuitenkin tuntua siltä, että pelaajaa rangaistaan huonosta lyönnistä.

Leiriohjelmaan jouduttiin lennosta tekemään hieman muutosta. Sateen takia pelit Holiday Club Golfissa jouduttiin perumaan ja korvaavana ohjelmana oli vierailu Imatran Kylpylässä. Kylpylän Taikametsässä pulikoitiin kaksi tuntia. Ruokailun jälkeen siirryttiin Imatralta kohti Lappeenrantaa ja

Kahilanniemen golfkenttää. Kahilanniemessä oli ohjelmassa Jonne Asikaisen puttitreenit. Jonne pelaa golfia ammatikseen ja vieraili leirillä myös viime vuonna.

Leirille uutena ohjelmana tänä vuonna tuli mölkkygolf sekä speedgolf. Molemmat lajit saivat hyvän vastaanoton. Mölkkygolfissa joukkueet pelasivat toisiaan vastaan sovelletuilla mölkkysäännöillä aseinaan golfpallo ja maila. Speedgolfissa tarkoituksena taas on juosta kenttä ympäri mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähin lyönnein golfin sääntöjen mukaisesti. Joukkueet pelasivat Kahilanniemen neljä ensimmäistä väylää. Taso oli odotettua kovempi, sillä paras joukkue kierti radan vain 7min ja 50 sekunnissa. Kaikki joukkueet mahtuivat minuutin sisään. Speedgolfin voiton vei Adan ja Leevin joukkue.

Leirin toinen ilta noudatteli ensimmäisen illan ohjelmaa. Uimista, saunomista ja hyvää ruokaa. Sunnuntai aamuna ohjelmassa oli norsupalloa ja Jonnen pitämä oppitunti kilpailuun vailmistautumisesta. Lounaan jälkeen aloitettiin perinteinen leirikisa Kahilanniemen kentällä. Leirikisasta sai viimeiset pisteet leirin kokonaispisteisiin. Perjantain tapaan parhaiten bogeypisteitä keräsi Imatran Ada-Matilda Montonen. Adan pisteet olivat 9 reiän kilpailussa hienot 22 pistettä.

Päätöskisaan lähdettäessä joukkueiden pistetilanne on jännittävä. Lopulliset sijoitukset ratkaistiin viimeisillä väylillä. Väylällä numero 7 kuului riemun kiljahduksia kun leirin historian ensimmäinen hole-in-one syntyi. Viimeisen ryhmän mukana pelasi leirin ohjaajana toiminut Jonne Asikainen, jonka pallo vieri avauslyönnistä suoraan reikään. Holikka varmistui vasta kiikaroinnin jälkeen ja 17-vuoden odotus palkittiin. Jonne pelasi kierroksen lainakengissä, mutta edes 3 numeroa liian isot kengät eivät tänään haitanneet.

Energia Rio-golfleirin kokonaisrankingin voiton vei joukkue Iraki, jossa pelasivat Ada ja Leevi. Toiseksi sijoittui Japani, kolmanneksi Pohjois-Korea ja neljänneksi Madagaskar.

Kiitos kaikille leiriläisille, molempien kenttien ravintoloille ja yhteistyökumppaneille onnistuneesta viikonlopusta.

Johannes, Jonne, Mikko, Suvi, Toni

Imatran Golf